Els jocs de taula són una eina fonamental en l’aprenentatge, a més de proporcionar diversió i interrelació entre els participants,  potencien habilitats cognitives, motrius i relacionals.

A casa sempre hem tingut una especial predilecció pels jocs, fins i tot, fa molts anys, quan la nostra economia era molt limitada, em recordo de cóm ens passaran un cap de setmana elaborant el nostre propi trivial, perquè el seu preu era excessiu per nosaltres. Vàrem estar més temps creant-lo que jugant, però en ho vàrem passar d’allò més bé.

Els jocs han format part de l’educació del meu fill des de ben petit. Encara me’n recordo quan arribàvem a un bar o restaurant i mentre esperàvem l’àpat ja havíem fet alguna que altra partida del “penjat”, joc de cartes o tres en ratlla…

Així que als darrers anys, ens vàrem plantejar des de Neurona, per què no treballem amb els jocs?, sempre hem estat convençudes de tots els efectes positius que té el joc i sobretot totes les avantatges que té quant a afavorir l’aprenentatge de moltes competències que mitjançant llibres de text o tasques repetitives i reproductives no es produeix de la mateixa manera.

Jugar amb els nostres fills ens apropa i ens converteix en companys durant un temps, podem compartir una situació i un moment, que en altres situacions no és possible, però a la vegada podem ajudar-los a aprendre molt més i sobretot gaudint.

Amb la gran quantitat de jocs que tenim al nostre abast, podem jugar amb els nostres fills quan són petits, a partir de 3 anys, més grans i fins i tot quan són adolescents (sí, sí, també quan són adolescents, increïble veritat?).

De la mateixa manera, a l’aula és un espai ideal per poden posar utilitzar el joc per treballar moltes habilitats i competències d’una manera divertida i participativa.

Aquí van les deu i més raons per utilitzar el joc de taula a l’aula i a casa:

1.  El joc és diversió i ens permet actuar i representar diferents rols
2.  El joc ens permet viure en unes  dimensions d’espai i temps diferents de la realitat

3.    Els jocs de taula enriqueixen i enforteixen la relació familiar

4.    Els jocs de taula ens ensenyen a saber guanyar i aprendre a perdre

5.    Els jocs de taula ensenyen a cooperar

6.    Els jocs de taula ens ensenyen capacitats matemàtiques

7.     Els jocs de taula ens ensenyen capacitats lingüístiques

8.     Els jocs de taula ens ensenyen a resoldre problemes

9.     Els jocs de taula ens ensenyen a prendre decisions

10. Els jocs de taula ens ensenyen a acceptar i comprendre normes

11. Els jocs de taula ens ensenyen a treballar la memòria

12. Els jocs de taula ens ensenyen a millorar les nostres habilitats emocionals

13.  Els jocs de taula ens ensenyen a pensar

14. Els jocs de taula ens ensenyen a ser més creatius

I així en podríem dir … moltes més raons però de moment ens quedem amb aquestes.

A properes entrades del blog analitzarem cadascuna d’aquestes raons i posarem exemples de jocs de taula específics per a treballar les diferents capacitats.

Amb el nostre projecte #Sacdejocs, format per una ludoteca de més de 300 jocs de taula, hem entrenat aquestes capacitats amb infants, joves, famílies, mestres, professorat  i equips de treball, que han pogut comprovar-lo de primera mà.

Per a més informació envia’ns un e-mail a neurona@atreyud.com